Wijzigingen zorgverzekering 2019

Tijdens Prinsjesdag zijn de definitieve aanpassingen aan de Zorgverzekering 2019 bekend gemaakt.  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de Basisverzekering.

 • Hulp bij overgewicht vergoed.
  Het Gecombineerde Leefstijl Interventieprogramma (kortweg: GLI) is een programma dat is bedoeld voor mensen met ernstig overgewicht en een gezondheidsrisico. Een huisarts kan een GLI voorschrijven. Dit wordt uit de basisverzekering vergoed.
 • Oefentherapie bij COPD vergoed.
  Deze oefentherapie wordt vanaf de eerste behandeling vanuit de basisverzekering vergoed. Het aantal behandelingen dat voor vergoeding in aanmerking komt is gemaximeerd. Het eerste jaar worden voor de meest ernstige gevallen maximaal 70 behandelingen vergoed, daarna hangt het aantal behandelingen af van de medische indicatie.
 • Ruimere regeling zittend ziekenvervoer.
  De vergoeding van het eigen vervoer van patiënten naar een ziekenhuis of kliniek wordt uitgebreid. Vervoer ten behoeve van controles, consulten en onderzoek die primair noodzakelijk zijn voor de behandeling, wordt vanaf 2019 vergoed. In 2018 wordt vervoer alleen vergoed als de patiënt een behandeling moet ondergaan.
 • Zware paracetamol en voedingssupplementen niet meer vergoed.
  Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn, worden vanaf 2019 niet meer vergoed uit de basisverzekering.
 • Eigen bijdrage medicijnen maximaal 250 euro.
  Op medicijnen is vaak een eigen bijdrage van toepassing. Deze kan fors oplopen, zeker bij chronisch gebruik. In 2019 geldt er een wettelijke maximum van € 250.

 

Dit is wat er financieel is afgesproken:

 • Het verplichte eigen risico blijft in 2019 gelijk op 385 euro per verzekerde.
 • Lagere inkomens worden gecompenseerd met een hogere zorgtoeslag.
 • De inkomensafhankelijke bijdrage voor werknemers stijgt van 6,9 naar 6,95 procent. Voor werkgevers en ouderen van 5,65% naar 5,7%.

De gemiddelde premiestijging komt uit op ongeveer € 6,50 per maand. Op deze pagina leest u meer over de zorgtoeslag.

Beoordeel ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *