055-3600102 info@be-insured.info

Het fenomeen youngtimer is tegenwoordig algemeen bekend. Vooral onder zakelijke rijders is de belastingtechnische constructie populair, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om ook privé een youngtimer te rijden. Wat zijn nou de voordelen van zo’n youngtimer en waar moet je rekening mee houden?

Allereerst is het belangrijk om het verschil te kennen tussen de definities die de belastingdienst en verzekeraars hanteren.

Belastingtechnisch is een auto een youngtimer als hij 15 jaar of ouder is. Wanneer deze auto zakelijk wordt gereden, dan is de bijtelling 35% over de dagwaarde. Bij jongere auto’s gaat de bijtelling over de nieuwwaarde. Stel je koopt een Mercedes van 16 jaar oud voor € 10.000, dan betaal je netto € 144 bijtelling per maand. Voor dit geld heb je dan een behoorlijk luxe auto met alles erop en eraan. Koop je een vergelijkbaar luxe auto nieuw, dan kost deze al snel € 55.000. De bijtelling is dan 22% over de nieuwprijs, netto € 497 per maand. Een behoorlijk verschil!

Verzekeraars zien auto’s als een youngtimer wanneer deze 10 jaar oud is én over een klassiek karakter beschikt. Dat klassieke karakter kan je vrij ruim zien. De gids ‘De onschatbare Klassieker’ van Haakman geldt als richtlijn. Hierin vindt je echte klassiekers zoals T-Fords, Jaguars en Bentleys, maar ook Volvo’s, Fiats en Volkswagens. Wat je (bijna) niet vindt zijn Aziatische auto’s en de modernere SUV’s.

Hoe werkt het?

Een ‘normale’ casco (allrisk) personenautoverzekering verzekert de dagwaarde van een auto. Ieder jaar dat de auto ouder wordt, wordt de waarde van de auto lager en dus wordt er in het geval van schade minder uitgekeerd. Bij klassieke auto’s is vaak het tegenovergestelde aan de hand. De waarde neemt toe als ze ouder worden. Zo kan de Mercedes uit het eerdere voorbeeld best een handelswaarde vertegenwoordigen van € 10.000, maar een dagwaarde hebben van een paar honderd euro. In het geval van total loss kan je dus nooit een vergelijkbare auto terugkopen.

Met een casco youngtimerverzekering kan dat wel. Deze verzekering gaat uit van de taxatiewaarde van een auto. Een erkende taxateur beoordeelt de auto en kent een taxatiewaarde toe. Een youngtimerverzekering houdt deze waarde aan als verzekerde waarde en keert dit bij een total loss ook uit. Bijkomend voordeel is dat de casco premie ook berekend wordt over de taxatiewaarde en niet over de nieuwwaarde van de auto. Ook de WA premie is doorgaans een stuk lager dan bij een normale personenautoverzekering.

Alleen maar voordelen dus? Nou nee, niet helemaal. Aan een youngtimerverzekering zitten wel extra voorwaarden. Jonge bestuurders onder de 30 worden niet geaccepteerd. Daarnaast kunnen er aanvullende beveiligingseisen en/of stallingseisen gelden. Het aantal kilometers per jaar is gemaximeerd op 20.000 km per jaar bij dagelijks gebruik. Hobbymatig gebruik staat maximaal 10.000 km per jaar toe, maar dan mag de auto niet gebruikt worden voor woon- werkverkeer en de dagelijkse boodschappen. Ook zakelijk is een youngtimerverzekering mogelijk. Auto’s moeten wel een geel kenteken hebben.

Het rijden van een youngtimer kan dus veel voordeel bieden, zakelijk en privé. Wil je weten of deze polis ook beschikbaar is voor jouw auto, neem dan contact met ons op. Meer informatie en een premie-indicatie vind je hier.

Beoordeel ons
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

be-insured
Average rating:  
 0 reviews