055-3600102 info@be-insured.info

Basisverzekering

Hoe zit het met de basisverzekering?

Iedereen is in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze verplichting geldt voor de basisverzekering, waarbij eventueel nog gekozen kan worden voor een aanvullende zorgverzekering. De vergoedingen vanuit het basispakket worden jaarlijks door de overheid vastgesteld, waaronder bijvoorbeeld de kosten voor de huisarts en ziekenhuisopname vallen. Deze kosten worden gedekt door de zorgverzekeraar, maar in veel gevallen moet wel eerst het eigen risico betaald worden.

In Nederland zijn drie verschillende soorten basisverzekeringen: Natura, Restitutie en Budget.

De verschillen zitten voornamelijk in de premie en keuzevrijheid die u heeft als verzekerde. In principe geldt; hoe lager de premie, hoe minder keuzevrijheid.

basisverzekering

Budget, natura of restitutie

Naturapolis

Dit betekent dat u naar zorgverleners gaat waar verzekeraars een contract mee hebben, als dat kan. Verzekeraars hebben veel zorgverleners binnen en buiten uw regio gecontracteerd. De verzekeraar regelt de betalingen rechtstreeks met deze zorgverleners, u hoeft dus niets voor te schieten. U kunt ook nog steeds een zorgverlener kiezen waar verzekeraars geen contract mee hebben. In dat geval moet u misschien een gedeelte bijbetalen.

Restitutiepolis

U bent vrij om iedere zorgverlener te kiezen, ook die zorgverleners waarmee de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt over kwaliteit en prijs. U krijgt volledige vergoeding van kosten conform de polisvoorwaarden. Omdat verzekeraars niet met alle zorgverleners afspraken hebben gemaakt, betekent dit dat u de rekening soms zelf moet voorschieten. U betaalt meer premie voor deze basisverzekering dan voor de naturaverzekering.

Budgetpolis

Met een budgetpolis wordt meer van u verwacht, zoals herhaalmedicatie via de online apotheek, nota’s via internet indienen. U kunt alleen naar gecontracteerde zorgverleners, ook als dit wat verder weg is. De grote zorgverzekeraars hebben niet met alle zorgverleners een overeenkomst. Het is  daarom belangrijk om te kijken of de zorg die u nodig hebt, wel in de buurt te krijgen is. Hier staat een lagere maandpremie tegenover.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

be-insured
Average rating:  
 0 reviews